Historie – Würth-koncernen

OmWuerth_Wuerth-gruppen_Historie_center800x400

Würth-gruppens historie hænger uløseligt sammen med entreprenøren Reinhold Würth, der som kun 19-årig overtager faderens virksomhed, som han siden udvikler til en global koncern. På billedet ses de første beskedne kontor- og lagerbygninger i Künzelsau i Tyskland.

En del af en global koncern
I sommeren 1945 grundlægger Adolf Würth en engrosvirksomhed, der forhandler skruer, i Künzelsau i Tyskland. Hans søn, Reinhold Würth, hjælper til helt fra begyndelsen og i 1949 tiltræder han som 14-årig officielt som virksomhedens første elev og anden medarbejder.

I januar 1951 tager han som 15-årig på sin første salgstur alene for at skaffe nye kunder i Düsseldorf. ”Det foregik med hjertet helt oppe i halsen”, har han siden fortalt. ”Det frøs og sneede, og jeg havde ikke råd til et hotelværelse, så jeg gik rundt fra hus til hus for at spørge, om de havde plads til en overnattende gæst … men jeg var stolt, da jeg kom hjem med et godt resultat.”

Overtager farens virksomhed
I 1952 afslutter han sin handelsuddannelse, og da Adolf Würth dør i 1954 kun 45 år gammel, overtoger den nu 19-årige Reinhold Würth ansvaret for virksomheden og dermed familiens økonomi. Overtagelsen medfører imidlertid et uventet opsving, og det første regnskabsår kan lukkes med en omsætningsvækst på 20 % i forhold til det foregående år.

Globaliseringen begynder
Reinhold Würth fremsynethed fører hurtigt til succes på hjemmemarkedet og i 1962 bliver det første udenlandske datterselskab oprettet i Holland tæt efterfulgt af selskaber i Schweiz, Østrig, Italien og andre lande. I 1965 oprettes Würth Danmark som det sjette udenlandske selskab.

I 1969 tager Reinhold Würth endnu et stort spring og krydser Atlanterhavet til Nordamerika. Et år senere er der også Würth-selskaber i Sydafrika.
I 1982 oprettes det første selskab i Australien og i 1987 er turen nået til Japan og Malaysia. Würth-gruppen er således i dag repræsenteret på alle kontinenter.

Fortsat familieejet
Würth-gruppen har fra starten været familieejet og er det forsat på trods af koncernens internationale karakter.
I 1994 trækker Reinhold Würth sig dog tilbage fra den daglige ledelse og indtræder som formand for Würth gruppens rådgivende bestyrelse. Den 1. marts 2006 overtager hans datter, Bettina Würth, denne post. Reinhold Würth er dog i dag fortsat formand bestyrelsen af Würth-koncernens familiefond.